Klikkaa tästä sarjisblogiini!

sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Olufela Olusegun Oludotun Ransome-Kuti

Olufela Olusegun Oludotun Ransome-Kuti tai tuttavallisemmin Fela Kuti oli afrikkalainen supertähti, säveltäjä, muusikko, ihmisoikeustaistelija ja poliitikko, joka eli vuosina 1938-1997. Hän oli perustanut jo 1950-luvun lopulla bändin Koola Lobitos, josta kymmenisen vuotta myöhemmin kehkeytyi Africa 70.

Tämä bändi levytti lauluja, joilla oli voimakas yhteiskunnallinen sanoma. Kotimaassaan Nigeriassa Kuti perusti oman levystudio/kommuunin ja yökerhon, jossa sitten itse esiintyi. Näihin aikoihin Fela myös muutti keskimmäisen nimensä Anikulapoksi, joka tarkoitti "häntä, joka kulkee kuolema mukanaan". Alkuperäinen Ransome oli hänen mielestään orjan nimi.

Vähitellen Kutin musiikista tuli suosittua ympäri Afrikkaa sekä länsimaissakin. Saadakseen poliittisen sanomansa ymmärretyksi joka puolella, Fela Kuti lauloi pidgin-englantia - sekakieltä, jolla ei ole virallista kielioppia tai asemaa.

Tänään digitoimani albumin B-puolen täyttävä Zombie-biisi julkaistiin alunperin vuonna 1977 ilmestyneellä samannimisellä albumilla, joka oli voimakas hyökkäys Nigerian armeijaa kohtaan. Vaikka levy oli jättimäinen menestys, joutui Kutin kommuuni armeijan hyökkäyksen kohteeksi. Fela Kuti pahoinpideltiin ja hänen iäkäs äitinsä heitettiin ikkunan läpi. Hän menehtyi saamiinsa vammoihin. Studio ja koko kommuuni poltettin. Näin tuhoutuivat mm. kaikki Kutin nauhoitukset.

Kuti kuoli vuonna 1997 oltuaan Africa 70:n kanssa vuosia Nigerian sotilasvallan vihan kohteena.

Tämä oheinen "Zombie" albumi ei ole tuo alkuperäinen, vaan vuodelta 1985 peräisin oleva  kokoelma kolmen eri levyn nimikappaleista. Yhtä kaikki, vahvaa musiikka vahvalta mieheltä.

Ei kommentteja: