Klikkaa tästä sarjisblogiini!

torstai 14. huhtikuuta 2011

Toure Kunda - Karadindi

Kuvan kaksi muuta kasettia ovat seuraavien postauksieni aiheena!
Veljekset Ismaila ja Sicu Tidíane Toure muodostivat senegalilaisen Toure Kundan perusrungon joskus 1970-luvun lopulla. Miehet muuttivat aikanaan Pariisin täydentämään musiikkiopintojaan. Erikoiseksi bändin tekee se, että he pystyvät laulamaan peräti kuudella kielellä; Soninke, Wolof, Fula, Mandingo, Diola ja portugeesikreoli. Tämä heijastelee hyvin miesten kotimaakunnan, Casamancen etnisiä oloja Senegalissa.

Karadindi, keskiviikkoillan kasettilöytöni, on kansitekstien mukaan julkaistu 1985, mutta esim. wikipedia tarjoaa ilmestymisvuodeksi 1988. Oli miten oli, jälleen kerran afrikkalainen ilmaisu lakaisee kevyesti alleen samaa yrittävät länsimaalaiset.  Kundan veljeksistä ovat mukana Ismaila, Sixu Tidiane ja Ousmane. Apujoukko nousee toiselle kymmenelle ja meno on sen verran tiivistä, ettei pidä ihmetellä mm. Carlos Santanan yhteistyötä heidän kanssaan.

Kuten monet maanosansa muusikot, niin myös Toure Kundan jäsenet ovat aktiivisia yhteiskunnallisesti. Erityisen lähellä heidän sydäntään ovat lapsien oikeudet.

Tämän Karadindi-albumin suosikkiraita on tietysti kakkospuolen kolmas biisi; Nanso :)

Ei kommentteja: