Klikkaa tästä sarjisblogiini!

lauantai 9. huhtikuuta 2011

Wattstax - Soulin juhlaa vuodelta 1972

Alkuperäinen leffajuliste
Wattstax on ohjaaja Mel Stuartin dokumenttifilmi vuoden 1972 samannimisiltä festivaaleilta, jotka järjestettiin Los Angelesissa. Tämän soul-painotteisen jättikonsertin järjesti Stax Records seitsemän vuotta aiemmin tapahtuneiden Wattsin mellakoiden muistoksi. Wattstaxista tuli mustille amerikkalaisille sama mitä Woodstock oli valtaväestölle. Koska lippujen hinta oli vain yhden dollarin, saatiin paikalle lähes koko kaupungin tummaihoinen väestö. Konsertin aikana kuultiin mm. pastori Jesse Jacksonin lausumana  tulinen "I am -Somebody" runo.

Filmin lisäksi konserttia oli mahdollisuus kuunnella myös tuplalevyltä/kasetilta. Vaikka tällä vuonna 1973 ilmestyneellä kokoelmalla ei ole kaikki festivaalien esityksiä, on se silti yksi parhaista koskaan tehdyistä livelevyistä. Sekä esiintyjien ja katsojien intensiteetti nousee ajoittain suorastaan pakahduttavaksi ja tunnelma on käsinkosketeltava. Tämä on musiikkia, jota pitää kokea itse. Mitkään sanat eivät riitä kertomaan Isaac Hayesin, Bar-Kaysin, The Staple Singersin, Rufus Thomaksen, Albert Kingin, Kim Westonin ja monien muiden 100 000 hengen yleisön edessä esittämää soulin juhlaa.

Oma kasettikopioni on jo melko heikoissa kantimisissa, mutta koko hoidon voi nykyään tilata täydellisenä pakettina vaikka Amazonilta.

Ei kommentteja: